5 Νοε 2014

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ της Πρωτοβουλίας Υγειονομικών Ενάντια στα Μέτρα (Ξάνθη)


ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


● Στις 29 Οκτωβρίου, δύο μέρες μετά την τελευταία προκήρυξη της Πρωτοβουλίας Υγειονομικών, (με την οποία καταγγέλλονταν όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του υφυπουργού Υγείας στο θέμα της αξιολόγησης και ζητούνταν άμεσα Γενική Συνέλευση) συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων. Η Πρωτοβουλία Υγειονομικών έβαλε το αίτημα για Γενική Συνέλευση για δύο κυρίως λόγους: 1) το έλλειμμα ενημέρωσης που διαπιστώνεται από το σύνολο των εργαζομένων τόσο σχετικά με τις αξιολογήσεις όσο για τα νέα μέτρα που αφορούν το δημόσιο και τα νοσοκομεία και την ανάγκη να ενημερώσουμε με έναν ολοκληρωμένο τρόπο μέσα από τη διαδικασία της συνέλευσης 2) την περίσσεια οργής αλλά και ανασφάλειας που διακατέχει τους εργαζόμενους οι οποίοι υφίστανται το σύνολο της επίθεσης και δεν διαθέτουν καν ένα σχέδιο δράσης για να αντισταθούν. Εδώ και ένα μεγάλο διάστημα τα πράγματα έχουν μπει στον "αυτόματο πιλότο" ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο περιθώριο. Οι εξελίξεις όμως απαιτούν την άμεση ανασυγκρότηση σε μαχητική βάση των εργαζομένων ώστε να μπει φραγμός στην επίθεση εναντίον μας.
●Η θέση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του σωματείου ήταν ενάντια στην πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης άμεσα. Αντ΄ αυτού αποφάσισαν συνέλευση μια βδομάδα πριν τις 27/11(!), ημέρα της γενικής απεργίας ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.
●Άλλο θέμα που απασχόλησε το Δ.Σ. ήταν το αίτημα μέλους της πλειοψηφίας του σωματείου να παραιτηθεί. Παρότι το συγκεκριμένο μέλος είχε κατά την άποψή μας την ευθιξία να παραιτηθεί καθώς η υπηρεσιακή του στάση στο ζήτημα της αξιολόγησης έρχεται σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από τη συνδικαλιστική του ιδιότητα, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. διότι, λένε, πρέπει μέσα στην παράταξή τους να εκπροσωπείται η άλλη άποψη εννοώντας αυτήν της περιφρόνησης των συλλογικών διεκδικήσεων, η στάση της ατομικής επιλογής που στρέφεται ενάντια στα δίκαια αιτήματα και τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων.
Η άποψη της Πρωτοβουλίας Υγειονομικών είναι ότι προβάλλει ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ Γενικής Συνέλευσης και οι εργαζόμενοι πρέπει να την απαιτήσουν με επιμονή. Όσο για το θέμα της παραίτησης του μέλους του Δ.Σ. κρίνουμε ορθό το αίτημά του και το αποδεχόμαστε. Περιττό να πούμε ότι μειοψηφήσαμε και στα δύο...
●Οι εξελίξεις που αφορούν το δημόσιο τομέα και τα νοσοκομεία άνοιξαν πολλά μέτωπα:
▪παραμένει ανοικτό το μέτωπο της αξιολόγησης με το ν.4250/14 και της σύνδεσής του με διαθεσιμότητες-απολύσεις - μείωση μισθού.
▪Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο εγγυάται μεγαλύτερη μείωση σε μισθούς και άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας μεταξύ Υ.Ε., Δ.Ε. από τη μια και Τ.Ε., Π.Ε. από την άλλη.
▪Η θεσμοθέτηση του Ενιαίου Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.) παραχωρεί την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων και κλινικών καθώς και των αμοιβών των εργαζόμενων σ΄ αυτά σε ιδιωτική εταιρεία, στόχος της οποίας είναι να περικόψει ό, τι δεν θεωρείται επικερδές στην υγεία με στενά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τίθενται σε ομηρία τόσο οι εργαζόμενοι στην υγεία όσο και οι πολίτες που βλέπουν μέρα με τη μέρα νέους φραγμούς στην πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας.
▪Επίσης είμαστε σε αναμονή του νέου νόμου-ταφόπλακα του συνδικαλιστικού δικαιώματος με πρόθεση να φιμώσει και να δέσει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους στερώντας τους το δικαίωμα του οργανωμένου αγώνα.
Έχοντας υπ΄όψη όλα αυτά μας είναι αδύνατο να αποδεχτούμε παθητικά την άρνηση της πλειοψηφίας του σωματείου για διενέργεια συνέλευσης. Γνωρίζοντας πως τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αποφασιστικό χαρακτήρα της διαδικασίας της Συνέλευσης, ωστόσο θεωρούμε πως η ανάγκη να συζητήσουμε είναι επιτακτική.

Γι αυτόν το λόγο η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ενάντια στα μέτρα καλεί σε ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ όσους εργαζόμενους μοιράζονται τους προβληματισμούς και την ανησυχία μας και αγωνιούν για ανεύρεση ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ από το τέλμα της αδράνειας και της υποταγής. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του σωματείου μας την Τετάρτη 5/11/14, στις 18.30 μ.μ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ενάντια στα μέτρα
Ξάνθη 3/11/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: