27 Μαρ 2014

Κάτω τα χέρια από τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου!

Η Διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου θέλει να καταργήσει τη συλλογική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και να την αντικαταστήσει με ατομικές συμβάσεις. Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και οι εργαζόμενοι σε αυτό εργάζονται στην συντριπτική πλειοψηφία τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ελάχιστοι εξ αυτών είναι του ΕΣΥ και λίγοι Πανεπιστημιακοί. Το καθεστώς εργασίας τους ορίζεται με βάση μια επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που καθορίζει το μισθολογικό, τις άδειες, το ωράριο και άλλα. Αυτή τη συλλογική σύμβαση εργασίας θέλει να καταγγείλει η διοίκηση βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος σε μια εποχή που ο εργασιακός μεσαίωνας έχει γίνει καθεστώς.
Οι εργαζόμενοι μόλις έγινε γνωστό αυτό το γεγονός κινητοποιήθηκαν. Έχουν γίνει ήδη αρκετές μαζικότατες (πάνω από 300 άτομα) γενικές συνελεύσεις. Προχώρησαν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, στάσεις εργασίας και απεργίες εκ περιτροπής, δηλαδή απεργίες κατά τμήματα. Έτσι σήμερα (Πέμπτη) απεργούσαν οι εργαζόμενοι του χειρουργείου, αύριο (Παρασκευή) θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι της αποθήκης υγειονομικού υλικού και τη Δευτέρα 31-3 θα απεργήσουν όλοι οι εργαζόμενοι ενώ την Τρίτη θα γίνει νέα γενική συνέλευση. Η συμμετοχή του νοσηλευτικού, του διοικητικού, της τεχνικής υπηρεσίας και του παραϊατρικού προσωπικού είναι μεγάλη, ενώ η συμμετοχή των γιατρών είναι μικρότερη παρόλο που η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης αφορά και αυτούς.

Η διοίκηση θορυβημένη από τη μαζική κίνηση των εργαζομένων προσπαθεί να αποπροσανατολίσει λέγοντας ότι οι ατομικές συμβάσεις που θα υπογραφούν θα έχουν ακριβώς τους ίδιους όρους με τη συλλογική, εκτός μόνο από ένα σημείο που θα αφορά τις άδειες για τον υπολογιστή. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου τους ζήτησε να παραβρεθεί στη συνέλευση για να τους διαβάσει την απόφαση αλλά οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν και είπαν ότι δεν κάνουν πίσω από αυτά που διεκδικούν, δηλαδή ζητούν να μην καταργηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας και ζητούν επίσης να ανακληθεί η απόλυση συναδέλφου τους τραυματιοφορέα, ο οποίος μετά την παραπομπή του σε πειθαρχικό συμβούλιο απολύθηκε. Το Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων πιεσμένο από τις διαθέσεις του κόσμου οργανώνει τις κινητοποιήσεις αν και στη συνέλευση σήμερα ειπώθηκε ότι η πρόθεση της διοίκησης του νοσοκομείου να καταργήσει τη σύμβαση ήταν γνωστή από το Δεκέμβρη και παρόλα αυτά το Δ.Σ. του σωματείου δεν ενημέρωσε τους εργαζόμενους ως όφειλε.
Οι εργαζόμενοι του Παπαγεωργίου έχουν ξεκάθαρο ότι η επίθεση που δέχονται δεν είναι γιατί η διοίκηση είναι κακή αλλά ότι αυτό που τους συμβαίνει είναι κομμάτι μιας συνολικότερης πολιτικής που έρχεται από πολύ μακριά, από την κυβέρνηση, την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. Είναι βέβαιο ότι ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παπαγεωργίου είναι καθόλα δίκαιος και αν συνεχίσουν οργανωμένα και αποφασιστικά μπορούν να νικήσουν. Και αυτή η νίκη θα είναι σημαντική σε μια περίοδο που η ατομική σύμβαση εργασίας είναι ο κανόνας. Σε μια εποχή που οι ατομικές συμβάσεις εργασίας καθιστούν τον εργαζόμενο έρμαιο της εργοδοσίας.
Κ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: