18 Δεκ 2013

Ορισμένες επισημάνσεις πάνω στο ζήτημα της περίθαλψης

Ορισμένες επισημάνσεις πάνω στο ζήτημα της περίθαλψης

Υγειονομικοί και λαός, στην κίνησή τους με αφορμή την επίθεση των δυνάμεων του συστήματος, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά απόψεις ιδεολογικού και πολιτικού χαρακτήρα που εκπορεύονται τόσο από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις όσο και της εν γένει Αριστεράς. Πώς πρέπει να σταθούν απέναντι σ' αυτές; Και, κυρίως, με ποιο τρόπο οφείλει να ξεδιπλωθεί η πάλη τους και σε ποια κατεύθυνση;

1. Το περιβόητο «κράτος πρόνοιας» ή, κατ' άλλους, «η κοινωνία αλληλεγγύης»
Το μοντέλο αποτέλεσε την κυρίαρχη γραμμή πλεύσης του καπιταλισμού μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ιδιαίτερα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Υπήρξε αποτέλεσμα δύο παραγόντων:
- της ύπαρξης του σοσιαλιστικού στρατοπέδου (με τη γνωστή πολιτική πάνω στα λεγόμενα κοινωνικά ζητήματα, αποτέλεσμα και έκφραση της ταξικής πάλης σε συνθήκες οικοδόμησης σοσιαλισμού) και της πίεσης που αντανακλούσε.
- της ισχυρής αντιστασιακής-διεκδικητικής βάσης πάνω στην οποία συγκροτήθηκε το λαϊκό, εργατικό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα στις ίδιες τις καπιταλιστικές χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Η σοσιαλδημοκρατία ανέλαβε να βγάλει το σύστημα από τη δύσκολη θέση προωθώντας συγκεκριμένες πολιτικές με στόχο την αποτροπή της ανάπτυξης του κινήματος σε αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική και ανατρεπτική κατεύθυνση. Το ζήτημα της περίθαλψης αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της υποτιθέμενης «φιλολαϊκής» πολιτικής των δυνάμεων του συστήματος.
Εδώ και αρκετά χρόνια οι πάσης φύσης σοσιαλδημοκράτες αλλά και αριστεροί (αναφερόμαστε σε πολιτικές δυνάμεις) ολοφύρονται για το τέλος του κράτους-πρόνοιας. Πώς είναι δυνατόν αυτό να κατεδαφίζεται, αφού πρόσφερε τόσα στη σταθεροποίηση του συστήματος; Η απάντηση είναι σχετικά απλή: Δεν είναι πλέον απαραίτητη στο σύστημα, γιατί ακριβώς εξέλειψαν οι πιο πάνω δύο σημαντικοί παράγοντες. Έτσι το σύστημα εφορμά ακάθεκτο, παίρνοντας πίσω τις όποιες παραχωρήσεις της προηγούμενης περιόδου.
Όσοι εξακολουθούν να ονειρεύονται την επιστροφή του «κράτους-πρόνοιας» είναι απλώς... βαθιά νυχτωμένοι. Και, κυρίως, αποπροσανατολίζουν τη σκέψη και τη δράση όσων σήμερα παλεύουν, αντιστέκονται και διεκδικούν.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


17 Δεκ 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ 11-12-13

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ 11-12-13
H πανυγειονομική απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 11/12 στο υπουργείο υγείας αποτελεί συνέχεια της κινητοποίησης στις 29/11 και ενδεικτική της πραγματικής πίεσης της βάσης για απεργιακή κλιμάκωση και συνέχεια. Ειδικά μετά την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου υγείας για την οριζόντια διαθεσιμότητα - απόλυση 100άδων οδηγών νοσοκομείων. Το συντονιστικό ήδη είχε πάρει τη πρωτοβουλία και οργάνωσε 2 μαζικές συνελεύσεις των οδηγών της Αττικής στον Άγιο Σάββα στις 4/12 και 9/12 με σκοπό τη στήριξη και την οργάνωση της μάχης τους μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς ενάντια στην αδράνεια και τη προσπάθεια των ηγεσιών της ΠΟΕΔΗΝ να αντιμετωπιστεί ως ένα ξεχωριστό μέτωπο. Μετά τη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε η συνέλευση του συντονιστικού όπου αποτιμήθηκε αυτή η δράση, συζητήθηκαν οι μάχες που χρειάζεται να στηρίξουμε και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε.
Εκτιμήθηκε ότι το μέτωπο των αγώνων των υγειονομικών ανοίγει το νέο ελπιδοφόρο γύρο σύγκρουσης με την αδίστακτη ακροδεξιά συμμορία του Γεωργιάδη και τη Τροϊκανή κυβέρνηση, που βάζουν στόχο να διαλύσουνε τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη-υγεία. Πιο συγκεκριμένα:
· Οι δαπάνες Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνονται περαιτέρω κατά 2,26 δις € σε σχέση με το 2013
· Μεθοδεύεται νέο κύμα συγχωνεύσεων-κλεισιμάτων Νοσοκομείων (ψυχιατρικά - επαρχία), κατάργησης Τμημάτων, Κλινικών, Μονάδων.
· Χιλιάδες νέες διαθεσιμότητες/απολύσεις εργαζομένων στο χώρο της υγείας και κατάργηση οργανικών θέσεων με τη διαδικασία του «ξαφνικού θανάτου». Η αρχή ήδη γίνεται με τους οδηγούς ασθενοφόρων, η ενδεχόμενη κινητικότητα των οποίων οδηγεί νομοτελειακά σε απολύσεις και κατάργηση οργανικών θέσεων!!!
· Πάνω από 200 έτοιμες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, με τραγικές συνέπειες και απώλειες χιλιάδων ανθρώπων
· 3.500.000 έφτασε ο αριθμός των ανασφάλιστων- αποκλεισμένων από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας
· Επιβάλλουν νέο χαράτσι 25 ευρώ ανά νοσηλεία και 1 ευρώ ανά συνταγή.
· Με απάνθρωπο και θανατηφόρο τρόπο εμποδίζεται η έγκαιρη πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία.
· Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικά αγοραστή υπηρεσιών υγείας προσφέρει απλόχερα δις ευρώ στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα ,τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και τις αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων. Ταυτόχρονα αφήνει εκτεθειμένους ασθενείς και υγειονομικούς, που καλούνται να πληρώνουν τις υπερβάσεις από την τσέπη τους.
· Η απαγόρευση των προσλήψεων παρά τις συνταξιοδοτήσεις και τα τεράστια οργανικά κενά
Γι' αυτό συνεχίζουμε τη μάχη και απαιτούμε:
· Να επαναλειτουργήσουν τα 8 κλειστά ή συρρικνωμένα νοσοκομεία πλήρως ως είχαν, και να σταματήσουν τα επικίνδυνα για τους ασθενείς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σε Αγ. Βαρβάρα και σε Πολυκλινική.
· Να χρηματοδοτηθούν άμεσα τα νοσοκομεία που οδηγούνται σε περαιτέρω ασφυξία και να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό για τα δημόσια νοσοκομεία
· Να αποσυρθεί το απάνθρωπο χαράτσι των 25 ευρώ και να μην περάσει ο νέος γύρος κλεισιμάτων και απολύσεων στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ.
· Την κλιμάκωση των αγώνων με συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις και κλιμάκωση με απεργία διαρκείας.
Χαιρετίζουμε συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε τους χιλιάδες αγωνιζόμενους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ που μπαίνουν δυναμικά στην απεργία διαρκείας για να αποτρέψουν την διάλυση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Προτείνουμε προς τις συνελεύσεις και τα ΔΣ σωματείων νοσοκομείων για την εβδομάδα 2/12 έως 6/12 με βάση τη συζήτηση στη συνέλευση του συντονιστικού:
· Οργανώνουμε συνεχείς στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία και καθημερινές, συγκεντρώσεις -συνελεύσεις και περιοδείες ενάντια στην διαθεσιμότητα – απόλυση των συναδέλφων οδηγών.
· Ψηφίσματα συμπαράστασης, συντονισμός δράσεων σε τοπικό επίπεδο με εκδηλώσεις-κινητοποιήσεις, έμπρακτη στήριξη των κινητοποιήσεων, των απεργιακών φρουρών, κάθε μορφής δράσης των αγωνιζόμενων εργαζομένων των ψυχιατρικών νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ και των διοικητικών των ΑΕΙ.
· Τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη οργανώνουμε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ 11:00 με 15:00 και κατέβασμα των νοσοκομείων σε αλληλεγγύη με τους οδηγούς στη συγκέντρωση 12:00 στο υπουργείο υγείας.
· Την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη, συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις, στην κινητοποίηση των διαθέσιμων του Δημοσίου στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Καλούμε όλες τις ομοσπονδίες και τα σωματεία να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση για εκείνη την ημέρα και απαιτούμε από την ΑΔΕΔΥ την προκήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας.
· Την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη, στις 7μμ στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Αγ. Σάββας οργανώνουμε εκδήλωση του Συντονιστικού των νοσοκομείων της Αθήνας για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας με συμμετοχή ομιλητών από ΕΟΠΥΥ, Ψυχιατρικά νοσοκομεία, τους Οδηγούς νοσοκομείων και κάλεσμα προς τους διοικητικούς των πανεπιστημίων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
syntonismosygeia.blogspot.gr

16 Δεκ 2013

Φεύγουν αυτοί που μένουν και μένουν αυτοί που φεύγουν!

 Kλείσιμο περιφερειακών Νοσοκομείων και κλινικών εξήγγειλε για μετά τις γιορτές ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης στη σημερινή συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ που έγινε στα πλαίσια της κινητοποίησης που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία
Μάλιστα προσδιόρισε σε 930 τον αριθμό των εργαζομένων από τα περιφερειακά Νοσοκομεία που θα τεθούν αμέσως μετά τις γιορτές σε διαθεσιμότητα.
Φαίνεται ότι τα λουκέτα Νοσοκομείων και κλινικών στην περιφέρεια επανέρχεται και θα αποτελέσει τη βασική δεξαμενή για το δεύτερο κύμα διαθεσιμοτήτων. Αυτό φαίνεται ότι προκύπτει μετά κα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στη διαδικασία διαθεσιμοτήτων των οδηγών στα Νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα για το ζήτημα αυτό ο Υπουργός Υγείας μίλησε για προσωρινό πάγωμα της διαδικασίας που οδηγούσε σε διαθεσιμότητες των οδηγών. Είναι προφανές ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την προσωρινή αναδίπλωση οφείλονται στις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν αλλά και στα προβλήματα που θα δημιουργούσε στη λειτουργία των Νοσοκομείων μια τέτοια απόφαση.
Επισήμανε πάντως ο κ Γεωργιάδης ότι το σχέδιο δεν έχει εγκαταλειφθεί και θα επανέλθει μετά τις γιορτές. Απλώς δεν θα καταργηθεί ο κλάδος αλλά σε διαθεσιμότητα θα τεθεί ένας μέρος των οδηγών αφού κάποιοι θα χρειαστεί να παραμείνουν στα Νοσοκομεία για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες σε αυτά.
Μάλιστα ήταν σαφής, ότι οι οδηγοί που δεν θα παραμείνουν στα Νοσοκομεία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, με στόχο όπως ανέφερε να μεταφερθούν αργότερα στο ΕΚΑΒ, ενώ η επιλογή των διαθεσίμων θα γίνει μέσω αξιολόγησης.
Τέλος για το προσωπικό των υποστηρικτικών υπηρεσιών, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους και τις αντιδράσεις και ανέφερε ότι η καταγραφή του γίνεται από τις ΥΠΕ είναι για να μετρηθούν τα κενά και μεταφερθούν σε αυτούς τους κλάδους εργαζόμενοι που είναι σε διαθεσιμότητα από το υπόλοιπο δημόσιο.
Όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενοι εργαζόμενοι από τις υποστηρικτικές υπηρεσίες να αλλάξουν ειδικότητα και να υπαχθούν στο βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.
Τέλος για το ζήτημα τω Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ανέφερε ότι πρέπει να υλοποιηθεί η δέσμευση να κλείσουν μέσα στο 2015, ανέφερε όμως ότι η διαδικασία αυτή δεν θα υλοποιηθεί άμεσα.

Aπο ygeionomikoi.gr

11 Δεκ 2013

ΝΕΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών "Αγ.Ανδρέας":
Οι αποφάσεις του ΚΕΣΥΠΕ για τις διαθεσιμότητες στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια

Σε ότι αφορά την επικείμενη ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ για τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, σας κάνουμε γνωστό ότι χθες το πρωί  ο Διοικητής της 6ης Υ.Πε ο Κος Κατσίβελλας,  τηλεφωνικά γνωστοποίησε στον  Πρόεδρο του Σωματείου μας Κώστα Πετρόπουλο, τις προχθεσινές σχετικές αποφάσεις του ΚΕΣΥΠΕ, που έχουν ως εξής:
    - Σε ότι αφορά την επικείμενη διαδικασία της διαθεσιμότητας, σ΄ αυτήν μπαίνουν, μέσα στην χρονιά που διανύουμε, οι ειδικότητες των ΟΔΗΓΩΝ, των ΦΥΛΑΚΩΝ-ΝΥΚΤΟΦΥΛΑΚΩΝ και των ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ.
    - Για τους ΟΔΗΓΟΥΣ αποφάσισαν την ένταξη όλων στο ΕΚΑΒ, ανεξαρτήτως προσόντων, διατηρώντας έτσι όλοι την ΔΕ Κατηγορία που σήμερα κατέχουν.
    - Για δε τους ΦΥΛΑΚΕΣ-ΝΥΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ και τους ΚΑΘΑΑΡΙΣΤΕΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ, αποφάσισαν να ενταχθούν όλοι στα Νοσοκομεία όπου υπηρετούν και μάλιστα σε θέσεις ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ, θέσεις που θα συσταθούν γι΄ αυτόν τον σκοπό.
    - Όσον αφορά τους Εργαζόμενους του ΝΝΘΩΡΑΚΟΣ και του Νοσοκομείου ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, δεν θα μπουν στη διαδικασία της διαθεσιμότητας και εν ευθέτω χρόνο θα ενταχθούν στα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία, που για το ΝΝΘώρακος  είναι το Νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ και για τα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ το Νοσοκομείο ΑΙΓΙΟΥ.

8 Δεκ 2013

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης (5/12/2013) Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  της 5ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Στις 29 Νοέμβρη 2013, ημέρα πανελλαδικής πανυγειονομικής κινητοποίησης, χιλιάδες διαδηλωτές από πολλές περιοχές της χώρας μαζί με εργαζόμενους νοσοκομείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και επαρχίας και του ΕΟΠΥΥ βάδισαν στους δρόμους της Αθήνας ενάντια στις πολιτικές διάλυσης της δημόσιας υγείας. Ξανά εντυπωσιακή και γεμάτη παλμό η παρουσία της περιοχής μας αφού  πολλές εκατοντάδες συμπατριώτες και συμπατριώτισσες  απ' τα νησιά μας και την παροικία της Αθήνας σχημάτισαν ένα μαζικότατο και μαχητικό μπλόκ, το μεγαλύτερο της συγκέντρωσης, που διαδήλωσε με τα πανό του Συλλόγου μας (ΣΕΝΙ), της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία σε Ικαριά και Φούρνους (ΕΑΥ) κι άλλων τοπικών συλλόγων.
Η παρουσία μας εντός του υπουργείου κατά την συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και κυρίως εκτός, στην συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε, πέρασε το μήνυμα πως σαν κοινωνία θα είμαστε απέναντι στις ανθρωποκτόνες πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ που ξεθεμελιώνουν μέρα με τη μέρα το αναφαίρετο δικαίωμά μας για δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια. Έστειλε επίσης  το μήνυμα πως παρά τις μικρές νίκες που πετύχαμε -ψήφιση ημιαυτονομίας του Νοσοκομείου μας και των ρυθμίσεων για επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς- ή τις προφορικές υποσχέσεις του Υπουργού -εξαίρεση των νησιών απ' τις διαθεσιμότητες, προσλήψεις γιατρών, θετική αντιμετώπιση του αιτήματος για δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, αγορά εξοπλισμού (αξονικός τομογράφος κ.α)- εμείς συνεχίζουμε,  χωρίς αυτά να μας επαρκούν ή να μας "ρίχνουν στάχτη στα μάτια". Διεκδικούμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στον τόπο μας δωρεάν για όλους όσους τις χρειάζονται όλο και πιο δυναμικά , όλο και περισσότεροι μέσα απ' την πρωτόγνωρη εμπειρία που παράγει η δράση της Επιτροπής Αγώνα. Η ανησυχία που προκαλεί η δράση της ΕΑΥ αποτυπώθηκε ολοκάθαρα στη μεγάλη κινητοποίηση των κρατικών μηχανισμών με τηλεφωνήματα απ' την Αστυνομία μέρες ακόμα πριν την συγκέντρωση, πρωτοφανή παρουσία ένστολων και μη λιμενικών στον Πειραιά και το γεγονός ότι όπως μετά αποδείχτηκε άνδρες της ασφάλειας ταξίδεψαν μαζί μας στο καράβι!
 Ήταν μια κινητοποίηση που ξεκίνησε από την Ικαρία και με πυρήνα  πρωτοβάθμια σωματεία και τον απευθείας συντονισμό τους, που αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό, πήρε πανελλαδικά χαρακτηριστικά αναγκάζοντας τις ομοσπονδίες ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ να εξαγγείλουν απεργίες και στάσεις. Η μεγάλη συμμετοχή επιβεβαίωσε ότι είναι μύθος όλη η συζήτηση, εσκεμμένη συνήθως, για το ότι "δεν τραβάει ο κόσμος" και γι' αυτό δεν γίνονται κινητοποιήσεις. Ο κόσμος όταν του δίνεται η δυνατότητα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα προβλήματα που του δημιουργεί η βάρβαρη κι ολομέτωπη επίθεση κι ίσα ίσα η μαζική συμμετοχή του δεν είναι επιθυμητή από πολλές πλευρές και δημιουργεί ενόχληση και πίεση σε εχθρούς και "φίλους".    Η προκήρυξη άλλωστε νέας απεργίας για τις 11/12 από την ΠΟΕΔΗΝ αυτήν την πίεση αποτυπώνει. Αποδείχτηκε επίσης απ' τις εξελίξεις πως η κινητοποίηση αυτή οργανώθηκε εγκαίρως , προλαβαίνοντας χρονικά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για το νέο κύμα διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να εκφραστεί η αντίδραση υγειονομικών και κατοίκων στις καταστροφικές αυτές πολιτικές.
Κόντρα στην αδυναμία κι απροθυμία των ομοσπονδιών μας να σηκώσουν το ανάστημα που απαιτούν οι περιστάσεις (συζητώντας αρχικά για απεργία τον Δεκέμβρη) και παρά την αρνητική έως εχθρική στάση των περισσότερων συνδικαλιστικών παρατάξεων απέναντι στο αίτημα για απεργία στις 29/11, η απεργιακή αυτή κινητοποίηση ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη και μαζική ενόψει μάλιστα της δύσκολης συνέχειας (διαθεσιμότητες-απολύσεις, κλεισίματα νοσοκομείων, ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Υγεία, απολύσεις οδηγών ασθενοφόρων, απεργία ΕΟΠΥΥ, κατάργηση ψυχιατρικών νοσοκομείων, ποινικοποίηση αγώνων κλπ).

Εκτιμώντας τις εξελίξεις ομόφωνα αποφασίστηκαν τα εξής:

1.   Σε περίπτωση διαθεσιμότητας οποιουδήποτε συναδέλφου, οδηγού ή άλλου, προχωράμε σε περιφρουρούμενη κατάληψη του Νοσοκομείου με απεύθυνση για συμμετοχή στην τοπική κοινωνία, μέχρι ανάκλησης των διαθεσιμοτήτων. Το νοσοκομείο θα εξυπηρετεί μόνο επείγοντα περιστατικά. Θα ασκηθούν και νομικά μέτρα εναντίον οποιασδήποτε απόφασης διαθεσιμότητας ενώ θα επιδιωχθεί πανελλαδικός συντονισμός των κινητοποιήσεων.
2.   Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 11/12 με αποκλεισμό των ταμείων του νοσοκομείου 8-11 το πρωί. Εξουσιοδοτείται το Δ.Σ. του Συλλόγου να διερευνήσει τη δυνατότητα για κοινές δράσεις με τους εργαζόμενους του ΙΚΑ (ανοιχτή εκδήλωση, παρεμβάσεις σε πλατείες και  κλπ) ενόψει των ανατροπών σε ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, μονάδες υγείας ασφαλιστικών ταμείων κλπ) τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά.

4 Δεκ 2013

Δελτίο Τύπου του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Εργαζομένων Νοσοκομείων Αττικής

Σήμερα στις 4/12/2013 με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Εργαζομένων Νοσοκομείων Αττικής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη 40 περίπου οδηγών απο 9 νοσοκομεία της Αττικής (Ερυθρός, Αγ. Σάββας, Θριάσιο, Αττικό, Νίκαια, Σωτηρία, Γενηματάς, Ελπίς και Ευαγγελισμός).
Κοινός τόπος ήταν η οργή απέναντι στις διαθεσιμότητες- απολύσεις του κλάδου των οδηγών (1300 πανελλαδικά) που σχεδιάζει η κυβέρνηση και η διάθεση για συντονισμό και αγώνα για την απόκρουση των μέτρων αυτών.
    Προτάθηκε η συμμετοχή των οδηγών στην κινητοποίηση μαζί με όλους τους διαθέσιμους- απολυμένους την Παρασκευή 6-12-2013 στα Προπύλαια με κάλυψη είτε απο τα πρωτοβάθμια σωματεία των νοσοκομείων, είτε απο την ΠΟΕΔΗΝ.
    Συζητήθηκε επίσης η αναγκαιότητα για μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει καλέσει η ΠΟΕΔΗΝ για την Τετάρτη 11-12-2013.
    Προτάθηκε επίσης η δημιουργία επιτροπής αγώνα οδηγών
    Αποφασίστηκε μια νεα μαζικότερη σύσκεψη των οδηγών των νοσοκομείων την Δευτέρα 9-12-2013, στις 6μμ στο αμφιθέατρο του Αγ. Σάββα.

ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΥΚΕΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

      Κυβέρνηση, τρόικα και κεφάλαιο εφορμούν με διπλό στόχο. Να διαλύσουν τις υπηρεσίες περίθαλψης και ν' απαλλαγούν από χιλιάδες εργαζόμενους. Ταυτόχρονα να χτυπήσουν ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη και να μετακυλίσουν το κόστος της αποκλειστικά στις πλάτες του λαού.
     Τα νοσοκομεία, τόσο στην Αττική και την Θεσσαλονίκη όσο και στην επαρχία, η πρωτοβάθμια περίθαλψη (ΕΟΠΥΥ και κέντρα Υγείας), τα ψυχιατρεία και πρόσφατα ο κλάδος των οδηγών θα ''αιμοδοτήσουν'' την νέα δεξαμενή διαθεσιμοτήτων-απολύσεων. Με τον τρόπο αυτό χιλιλάδες εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας περίθαλψης κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο. Κανενός η θέση δεν είναι πλέον διασφαλισμένη. Η διαδικασία ανακύκλωσης συνολικά των εργαζόμενων στο Δημόσιο ξεκίνησε με αλλεπάλληλα κύματα διαθεσιμοτήτων και απολύσεων.
      Την ίδια στιγμή οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων προβλέπουν μειώσεις τμημάτων, κλινών και θέσεων εργασίας. Όσοι συνάδελφοι εξακολουθούν να τρέφουν αυταπάτες ότι θα ''την γλυτώσουν'' επειδή δουλεύουν σε μεγάλα νοσοκομεία, σύντομα θα διαψευσθούν με οδυνηρές συνέπειες. Η διαδικασία, άλλωστε, κατάργησης ολόκληρων κλάδων και ειδικοτήτων που ξεκινά δεν κάνει διακρίσεις με βάση το που δουλεύεις. Η συρρίκνωση λειτουργιών και η ιδιωτικοποίησή τους είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.
     Τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο. Εξέταστρο 5 ευρώ, πληρωμή των εξετάσεων, εισιτήριο 25 ευρώ και 1 ευρώ για κάθε συνταγή απ' το νέο έτος. Όλα αυτά την στιγμή που πάνω από 3.000.000 κόσμου είναι ανασφάλιστοι και χωρίς περίθαλψη.
     Αφού έκλεισαν τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, αφού έβαλαν λουκέτο και συρρίκνωσαν 8 νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη, προχωρούν στο κλείσιμο των ψυχιατρείων και τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα δρομολογούν δεκάδες λουκέτα σε νοσοκομεία της επαρχίας. Ο κίνδυνος είναι άμεσος για όλους μας και δεν δικαιολογείται καμμιά ολιγωρία. Από την δική μας πάλη θα κριθούν πολλά.    Έχουμε κάθε λόγο να την δόσουμε μαζικά και αποφασιστικά.
  Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
      Οι ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ είναι υπόλογες. Το πέρασμα των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων είναι και δικό τους κατόρθωμα και δεν νομιμοποιούνται να κατηγορούν τους εργαζόμενους. Ο συμβιβασμός, η υποταγή, η ηττοπάθεια είναι στο DNA τους. Η υπονόμευση των απεργιακών αγώνων που προηγήθηκαν, η ανοιχτά εχθρική στάση τους σε μια σειρά συγκρούσεων που διεξάγονται ξεχείλισε το ποτήρι. Μεγάλα λόγια και στην πράξη το ακριβώς αντίθετο.
    Μπορούμε να προχωρήσουμε και χωρίς αυτούς. Να πάρουμε στα χέρια μας τους αγώνες. Να κάνουμε την απεργία μέρα μαζικής αντίστασης και διεκδίκησης. Να δείξουμε ότι έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να κοντράρουμε στα ίσα την κυβερνητική πολιτική. Και να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις τις δικές μας και του λαού. Με σοβαρούς απεργιακούς αγώνες διάρκειας μπορούμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας.
ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 12μ.
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Νοσοκομείο Κέρκυρας: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος τεσσάρων συνδικαλιστών του νοσοκομείου Κέρκυρας.
Πιο συγκεκριμένα:
Ο Πρόεδρος του ενιαίου σωματείου, ο Πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, ο Αντιπρόεδρος του ενιαίου σωματείου και ένας ειδικευόμενος γιατρός (που «συμπτωματικά» είναι όλοι τους μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας της παράταξης που αναδείχτηκε πρώτη στις εκλογές του Σωματείου) περνούν από ΕΔΕ γιατί πρωτοστάτησαν, όπως όφειλαν, σε μαζική συγκέντρωση και διαμαρτυρία εργαζόμενων και πολιτών στο Νοσοκομείο. Αυτή έγινε όταν κλιμάκιο των επιθεωρητών του Υπουργείου αρνήθηκε να καταγράψει τις ελλείψεις του Νοσοκομείου (έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, υλικοτεχνικής υποδομής κ.λπ.) λέγοντας ότι αποστολή τους είναι μόνο η καταγραφή απόντων από την υπηρεσία.
Το Υπουργείο Υγείας και ο Υπουργός ξέρουν καλύτερα από τον καθένα μας ότι, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων όλων των νοσοκομείων δουλεύουν με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφάλειας, όταν πολλοί συνάδελφοι δεν παίρνουν όλα τα ρεπό τους, όταν η εντατικοποίηση της δουλειάς χτυπάει κόκκινο, όταν τα περισσότερα υλικά είναι δυσεύρετα ή ευτελούς ποιότητας και οι ελλείψεις είναι καθημερινές, αυτό έχει άμεση επίπτωση στην επιδείνωση της υγείας του λαού, αλλά κάνουν τα στραβά μάτια.
Η ενέργεια αυτή του Υπουργού (που από την τηλεόραση «παρήγγειλε» στους συναδέλφους «να ψάξουν για νέα δουλειά») εντάσσεται στα πλαίσια τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική Τρόικας-Κυβέρνησης-Κεφαλαίου και παλεύουν για το αυτονόητο δικαίωμα του εργαζόμενου στη δουλειά και του λαού στη δωρεάν περίθαλψη για όλους.

· Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
· ΝΑ ΠΑΥΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!

ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ:
· Το κλείσιμο των νοσοκομείων
· Η διάλυση του ΕΟΠΥΥ
· Οι απολύσεις εργαζόμενων
· Τα νέα βάρβαρα μέτρα

Ταξική Πορεία