14 Νοε 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Το υπουργείο Υγείας πριν από μερικές μέρες έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους σύμφωνα με την οποία οι ειδικευμένοι (μόνιμοι) γιατροί του ΕΣΥ δεν έχουν δικαίωμα να προβούν σε επίσχεση εργασίας . Η επίσχεση εργασίας όπως αναγράφεται στο εργατικό δίκαιο σημαίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από την πλευρά του εργαζόμενου επειδή ο εργοδότης είναι υπερήμερος δηλαδή δεν καταβάλει τα δεδουλευμένα των τελευταίων μηνών. Το εργατικό δίκαιο προβλέπει ότι στην επίσχεση ο εργαζόμενος δεν υποχρεούται να είναι στο χώρο εργασίας του αλλά ο εργοδότης υποχρεούται μαζί με τα χρεωστούμενα να του καταβάλει και τα μεροκάματα που δε δούλεψε κατά τη διάρκεια της επίσχεσης καθώς και τις υπερωρίες που επρόκειτο να κάνει κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια όλα και πιο συχνά οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία και κυρίως οι ειδικευόμενοι (που δουλεύουν με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου) εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα αυτό προέβησαν σε επίσχεση εργασίας για να διεκδικήσουν τις εφημερίες τους. Το μπλοκάρισμα της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων καθώς και η δυσκολία στην24ωρη κάλυψη που προέκυψε είχε σαν αποτέλεσμα να ασκηθεί μεγάλη πίεση και οι διοικήσεις να αναγκαστούν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα. Σε επίσχεση εργασίας σε πολλά νοσοκομεία προέβησαν και ειδικευμένοι γιατροί! Οι τελευταίοι δουλεύουν με σύμβαση δημοσίου δικαίου και θεωρητικά δεν έχουν δικαίωμα επίσχεσης. Όσες φορές όμως προβήκαν σε επίσχεση οι ειδικευμένοι δεδομένου ότι έχει γίνει πάγια τακτική τα νοσοκομεία να χρωστούν δεδουλευμένα πολλών μηνών και αρκετά από αυτά να μη τα καταβάλλουν ποτέ προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες δικαιώθηκαν και από τα δικαστήρια!
Υπουργείο και κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα με τις συνταξιοδοτήσεις οι ελλείψεις θα γίνουν ακόμη πιο τραγικές, με την εντατικοποίηση της δουλειάς, με τις μειώσεις των μισθών, με τους ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν επειδή πρέπει να πληρώσουν η αγανάκτηση θα περισσέψει. Γι αυτό και σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης υιοθετεί την γνωμοδότηση του Ν.Σ. του κράτους με την οποία απαγορεύει την επίσχεση στους ειδικευμένους! Αν τολμήσουν να προβούν όπως λέει η γνωμοδότηση σε επίσχεση θα κόβεται ο μισθός τους και το χρονικό διάστημα της επίσχεσης δε θα λαμβάνεται υπόψιν στη βαθμολογική εξέλιξή τους. Ποιος ξέρει αν σε σύντομο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Υγείας δεν θα υιοθετήσει και μια γνωμοδότηση κάποιου άλλου καλοθελητή νομικού από τους τόσους που κυκλοφορούν που να απαγορεύει την επίσχεση και στους ειδικευόμενους.
Είναι σίγουρο ότι όσο θα περνάει ο καιρός και η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων θα γίνεται ολοένα και αγριότερη τέτοιες τακτικές τρομοκράτησης από την πλευρά της κυβέρνησης θα πυκνώνουν! Οι επιταγές της τρόικας είναι συγκεκριμένες, θέλουν νοσοκομεία που να λειτουργούν με όσο το δυνατόν λιγότερους γιατρούς που να δουλεύουν όσες ώρες απαιτεί η υπηρεσία τους και για αυτή την εργασία να αμείβονται όχι απαραίτητα ωριαία ούτε αντίστοιχα με όσο δούλεψαν αλλά με ένα ποσό έναντι, που θα ορίζεται μηνιαία.
Οι γιατροί και ιδιαίτερα οι νέοι έδειξαν ότι δεν τρομοκρατούνται! Ακόμα και όταν κλήθηκαν σε απολογία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων συνέχισαν να αγωνίζονται! Γι αυτό η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσει ούτε και τώρα!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ!

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: