22 Νοε 2010

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΛΥΛΑΚΟΥ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ,
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ!
Η ανεργία έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για όλους τους εργαζόμενους, Οι γυναίκες με ποσοστό ανεργίας μεγαλύτερο του 15,5%, βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη θέση, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έγκυες, νέες μητέρες κτλ.
Οι απολύσεις και η καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων είναι καθημερινό φαινόμενο και στο χώρου του βιβλίου που περιλαμβάνει εκδοτικές εταιρίες, τυπογραφεία, βιβλιοδετεία.
Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και το βιβλιοδετείο του Β. Κυπραίου στο Περιστέρι, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει προχωρήσει στην απόλυση των περισσότερων εργατών και στη συνέχεια στην απασχόλησή τους ως ανασφάλιστων.
Τελευταίο κρούσμα, η εξώδικη προειδοποίηση απόλυσης που έστειλε ο εργοδότης στην εργαζόμενη Ευγενία Λυλάκου η οποία εργάζεται στο βιβλιοδετείο εδώ και έξι χρόνια. Στο εξώδικο ανακοινώνεται η απόλυση της εργαζόμενης στις 29 Δεκεμβρίου με πρόσχημα ότι αυτή επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά. Η πραγματική αιτία όμως είναι άλλη: το ότι εδώ και χρόνια η εργαζόμενη διεκδικούσε τα δικαιώματά της απέναντι σε μια εργοδοσία προκλητική και προσβλητική, που με κάθε ευκαιρία καταπατούσε τη συλλογική σύμβαση και την εργατική νομοθεσία.
Πιο συγκεκριμένα, η Ε. Λυλάκου:
  • διεκδίκησε την συλλογική σύμβαση εργασίας των βιβλιοδετών από το Νοέμβρη του 2007
  • κατήγγειλε την παράνομη υποχρεωτική τμηματική άδεια που της δόθηκε τον Μάρτη του 2009
  • κατήγγειλε την προσπάθεια από μεριάς του εργοδότη για απόλυσή της, ενώ αυτή βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια λόγω επιπλοκής της εγκυμοσύνης της τον Ιούλιο του 2010.
  • κατήγγειλε την μη πληρωμή του δώρου του Πάσχα το 2010.
Σε όλες τις περιπτώσεις η εργαζόμενη δεν κάμφθηκε από τις απειλές και τη στάση της εργοδοσίας που επιδίωκε τον εξαναγκασμό της σε παραίτηση. Δικαιώθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας η οποία έκανε συστάσεις στον εργοδότη να τηρεί την εργατική νομοθεσία και την προστασία της μητρότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Β. Κυπραίος στράφηκε ακόμα και ενάντια στο σύζυγο της εργαζόμενης όταν αυτός του προσκόμισε έγγραφα αναρρωτικής άδειας τα οποία ο Β. Κυπραίος όχι μόνο δεν παρέλαβε, αλλά τον εξύβρισε, έβαλε δύο εργάτες να τον πετάξουν έξω με τη βία και άσκησε μήνυση εναντίον του για... εξύβριση αντιστρέφοντας πλήρως τα γεγονότα!  
Καταγγέλλουμε την μεθόδευση του Β. Κυπραίου ως καταχρηστική και εκδικητική. Η απόλυση αυτή δεν πρέπει να περάσει, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, σωματεία, συνδικαλιστικούς φορείς και συλλογικότητες να σταθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ευγενίας. Σε μια περίοδο που κάθε εργασιακό δικαίωμα κατεδαφίζεται, που η εργατική νομοθεσία και οι συλλογικές συμβάσεις καταλύονται με κυβερνητική πρωτοβουλία, η αντίσταση στις διάφορες εργοδοτικές μεθοδεύσεις είναι πλέον υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και μόνο αυτών!
Ολοι στην ΕπιθεΩρηση ΕργασΙας ΠεριστερΙου
Την ΤετΑρτη 24 ΝοΕμβρη, στις 9:00 π.μ.
όπου θα γίνει τριμερής συνάντηση
Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: