9 Σεπ 2010

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας στους εργαζόμενους και υποχρηματοδότησης και περικοπών στα Νοσοκομεία αποτελεί πρόκληση το κόστος λειτουργίας των ιδιωτικών συνεργείων.
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ δημοσιοποίησε στοιχεία που κατόρθωσε να βρει σχετικά με το κόστος των ιδιωτικών συνεργείων προκειμένου να αποδειχθούν ακόμα και με νούμερα …«οι καταγγελίες του Συνδικαλιστικού Κινήματος ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που είχαν σαν επιλογή τη παραχώρηση υπηρεσιών στους Ιδιώτες, διαλύοντας ουσιαστικά τις υπηρεσίες με μετατάξεις του προσωπικού και κάνοντας τες «μονοπώλιο» για τους Ιδιώτες, όχι μόνο τις έκαναν πανάκριβες –καταρρίπτοντας το «μύθο» του φτηνού και ανταγωνιστικού ιδιωτικού τομέα και ενισχύοντας έτσι φαινόμενα διαπλοκής και συναλλαγής με την θεσμική ηγεσία, - αλλά και για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους ακόμα περισσότερο, έχουν δημιουργήσει κι ένα «εργασιακό Μεσαίωνα» για τους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών στο χώρο των Νοσοκομείων, με την πλήρη κάλυψη του κράτους
Στο Θριάσιο Νοσοκομείο σύμφωνα με τις προκηρύξεις, που είχαν ετοιμαστεί από την απερχόμενη Διοίκηση και είχαν την έγκριση του Υπουργείου Υγείας επί Ν.Δ, για την καθαριότητα προβλέπεται ποσό 4.000.000 € για ένα χρόνο (όταν το 2004 η δαπάνη ήταν 542.000 € !!!!). Ακόμα και αν αφαιρεθεί το ΦΠΑ και πιθανές εκπτώσεις που επιστρέφουν στο κράτος, το ποσό που απομένει στον ιδιώτη ισοδυναμεί με την απασχόληση 78 (!!!) καθαριστριών μόνιμων υπάλληλων .
Για την φύλαξη προβλέπεται ποσό 1.470.000€ για 36 άτομα.  Ενώ αν ήταν δημ. υπάλληλοι τα 36 άτομα θα κόστιζαν 720.000€..
Για την παροχή εστίασης (τραπεζοκόμες) προβλέπεται ποσό 939.000€ για 16 άτομα. Εάν ήταν δημ. υπάλληλοι τα 16 άτομα θα κόστιζαν 240.000 €.
Στη σύμβαση για την παρασκευή γευμάτων (μάγειροι) υπάρχει σύμβαση για 7 άτομα κόστους μηνιαίως 23.800 ήτοι μισθός μάγειρα 3.400€ !!!!!! (ήδη οι Σεφ του «Βαρούλκο» και του «Χίλτον» οδεύουν προς το Νοσοκομείο για εργασία…….) Ενώ αν ήταν δημ. υπάλληλοι 7 άτομα θα κόστιζαν 140.000 €
ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 6.800.000€ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΚΕΡΔΟΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ 4.000.000€ (60%) !!!!. (θα δουλεύουν 137 άτομα ενώ- με τα ίδια χρήματα-θα μπορούσαν να δουλεύουν 310 άτομα!!!!! και με μισθολόγιο Δημοσίου). Άρα οι εταιρείες βάζουν στην τσέπη –σαν κέρδος-τους μισθούς 173 εργαζομένων!!!!!)
Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε την καταστρατήγηση των συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων (μικρότεροι μισθοί, λιγότερο προσωπικό, άλλα ωράρια, μη πληρωμή υπερωριών, λιγότερα ένσημα κ.α), τις συνθήκες εργασίας «γαλέρας» (με απειλές, απολύσεις όποιων αντιδρούν,) και την «ανοχή» του κράτους και των μηχανισμών ελέγχου, θα έχουμε το «εξωπραγματικό» μέγεθος της κερδοφορίας των ιδιωτικών εταιρειών.
Χρειάζεται άραγε τίποτα περισσότερο για να αποδειχθεί ότι η κατάργηση του δημοσίου χαρακτήρα των υπηρεσιών που γίνεται στο όνομα της καταπολέμησης των ελλειμμάτων είναι απλώς προπέτασμα καπνού για την διεύρυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου από τη μια και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων από την άλλη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: